Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017 10:03

Κτηματολογικό Γραφείο ζητεί ο Δήμος Τριφυλίας 

 

 

Την δημιουργία υποκαταστήματος του Κτηματολογικού Γραφείου Τρίπολης στην Κυπαρισσία ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, με ομόφωνη απόφασή του, μετά από σχετική πρόταση και εισήγηση του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου.

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Σώματος παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Αιμιλιανός Σεκλός, που έκανε την σχετική εισήγηση σημειώνοντας μεταξύ άλλων: 

«Τέθηκε την 13η Δεκεμβρίου 2017 διαδικτυακά σε δημόσια διαβούλευση χρονικής, διάρκειας μιας εβδομάδας, σχέδιο νόμου με το οποίο πρόκειται να συγκροτηθεί νέα δομή δημόσιου χαρακτήρα (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου), η οποία θα αναλάβει την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης του υπολοίπου της επικράτειας έως το έτος 2021, τη σύνταξη, την τήρηση, την ενημέρωση και τη λειτουργία του εθνικού κτηματολογίου. Θα ονομάζεται Οργανισμός Εθνικού Κτηματολογίου και σύμφωνα με το σχέδιο αυτό θα αποτελείται από την κεντρική υπηρεσία και τις περιφερειακές του υπηρεσίες, ήτοι 17 κτηματολογικά γραφεία και 69 υποκαταστήματα τα οποία θα υπάγονται σ’ αυτά.

Στον Οργανισμό αυτό περιέρχονται η Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου, το Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε., τα ήδη εν λειτουργία κτηματολογικά γραφεία και όλα τα υποθηκοφυλακεία της Χώρας έμμισθα και άμισθα. Προβλέπεται ότι μέσα σε διάστημα το πολύ δύο ετών, το αργότερο (καταληκτική ημερομηνία), από την ημερομηνία της δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα εκδίδονται σταδιακά αποφάσεις από το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, ύστερα από εισήγηση  του γενικού διευθυντή, θέση που θεσπίζεται με το νομοσχέδιο ως πενταετούς θητείας, οι οποίες θα αφορούν στην κατάργηση υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων.

Με το σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση όσον αφορά ειδικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ιδρύεται Κτηματολογικό Γραφείο στην Τρίπολη, έδρα της Περιφέρειας και Υποκαταστήματα αυτού του Κτηματολογικού Γραφείου στο Ναύπλιο, την Κόρινθο, τη Σπάρτη και την Καλαμάτα, δηλαδή στις έδρες των αντίστοιχων νομών-αντιπεριφερειών.

Στις πιο πάνω πόλεις εδρεύουν Πρωτοδικεία της τακτικής δικαιοσύνης.

Στην Κυπαρισσία και στο Γύθειο επίσης εδρεύουν Πρωτοδικεία της τακτικής δικαιοσύνης, δηλαδή στο Νομό Μεσσηνίας εδρεύουν δύο Πρωτοδικεία, ένα στην Καλαμάτα και ένα στην Κυπαρισσία, στου οποίου την τοπική πρωτοδικειακή περιφέρεια ανήκει και η τέως τοπική ειρηνοδικειακή περιφέρεια Φιγαλείας, η οποία και δεν απεσπάσθη το έτος 1990 όπως εκείνες των Ειρηνοδικείων Αρήνης και Ανδριτσαίνης, οι οποίες έχουν υπαχθεί έκτοτε στο Πρωτοδικείο Ηλείας.

Η παράλειψη ίδρυσης Υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου στην πόλη της Κυπαρισσίας καταδεικνύει ότι οι συντάκτες του σχεδίου αυτού του νόμου δεν έχουν εκτιμήσει ορθά  την πραγματική κατάσταση, τις ανάγκες του τόπου μας και των κατοίκων του.

Είναι επομένως απολύτως αναγκαία η ίδρυση Υποκαταστήματος Κτηματολογικού Γραφείου στην Κυπαρισσία για την ευχερή εξυπηρέτηση των κτηματολογικών αναγκών του τόπου μας, ούτε δε εξυπηρετεί καμιά σκοπιμότητα αποκέντρωσης ή συμπίεσης κόστους η τυχόν άρνηση πρότασης ίδρυσής του και εν τέλει ίδρυσής του από τις θεσμοθετημένες από τον Καταστατικό Χάρτη της Χώρας  Αρμόδιες Εξουσίες, εξάλλου (θα) πρόκειται περί Περιφερειακής Υπηρεσίας, Υποκαταστήματος (ενός) Ενιαίου Οργανισμού Εθνικού Κτηματολογίου, Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, ο οποίος στο σύνολό του θα είναι, ή τουλάχιστον εκτιμάται ότι θα είναι, βιώσιμος και δεν θα πρόκειται περί ενός Υποκαταστήματος Ιδιωτικής Επιχειρήσεως η οποία ενεργεί απολύτως και αποκλειστικώς με χρηματικοοικονομικά κριτήρια».

Η συγκεκριμένη εισήγηση βρήκε τους πάντες σύμφωνους, με τον δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα να τονίζει ότι θα συστρατευτούν όλοι σε αυτό το σκοπό.

Κ.Μπ.